Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
PříjemGalleryLatest imagesHledatRegistracePřihlášení

 

 Smradochovy dobroty

Goto down 
AutorZpráva
Sony61
Admin



Poèet pøíspìvkù : 96
Join date : 02. 04. 13
Age : 62
Location : CZ

Smradochovy dobroty Empty
PříspěvekPředmět: Smradochovy dobroty   Smradochovy dobroty I_icon_minitimeWed Apr 10, 2013 4:15 pm

1. Syrečková omeleta
Suroviny:
• 2 vajíčka
• 50 g syrečků
• olej
Postup:
Rozmícháme vajíčka (nesolíme!), nalijeme na pánev s kapkou oleje a poklademe nakrájenými syrečky. Neobracíme, jen to necháme takhle prohřát a rozehřát.
Dle chuti můžeme poklást kysaným zelím, rajčaty, cibulí… Podáváme s chlebem.
2. Tvarůžková omeleta
Suroviny:
2 porce:
• 2 vejce
• uzené tofu tvarůžky (půl balíčku)
• niva (kousek)
• koření (paprika, sůl, pepř, bazalka)
Postup:
Uzené tofu nakrájíme na proužky, osmažíme na oleji. Zalijeme rozšlehanými a okořeněnými vejci. Po ztuhnutí otočíme, pokryjeme nakrájenými tvarůžky a nivou – přiklopíme pokličkou, ztlumíme plamen, a jakmile se sýry rozpustí, podáváme s chlebem.
3. Omelety pro dědu
Suroviny:
• těsto na omelety: mléko, vejce, mouka, sůl

náplň:
• tvaroh, mléko (jen pokud je potřeba povolit tvaroh)
• šunkový salám
• olomoucké tvarůžky
• pažitka
Postup:
Z mléka, vejce, mouky a soli usmažíme klasické omelety (palačinky).

Náplň: tvaroh - pokud je tuhý - povolíme troškou mléka a natřeme na vychladlou omeletu. Posypeme nakrájeným šunkovým salámem, nastrouhaným olomouckým tvarůžkem a nasekanou pažitkou.
Omeletu stočíme a podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem. Dobrou chuť.
4. Mlsoňova tvarůžková omeleta
Suroviny:
1 porce:

• 1 větší cibule
• 1 balení loštických tvarůžků
• 3 vajíčka
• sůl, pálivá paprika dle chuti
• trochu tuku na smažení
Postup:
Digestoř zapněte na nejvyšší rychlost :-).
Cibuli nakrájíme na kolečka a v hrnku rozkvedláme vajíčka se solí.
Na rozpálenou pánvičku v rychlém sledu rozklademe dokola tvarůžky a přes ně po celé ploše cibuli. Ihned zalijeme vajíčky. Shora opaprikujeme.
Po upečení rozkrájíme na trojúhelníky a klademe na chleba s hořčicí.
Také můžeme všechno smíchat dohromady a nalít na pánev.
Upozornění:
doma děláme jen za předpokladu, že manželka není doma, popřípadě jí tvarůžky chutnají.
5. Smažené plněné palačinky s tvarůžky
Suroviny:
• těsto na omelety: mléko, vejce, mouka, sůl
náplň:
• 2 plátky sýra
• 2 plátky šunky
• 2 tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky)
• pepř
• gyros

• mouka + vejce + strouhanka
• olej
Postup:
Na hotové palačinky položíme plátky sýra, plátky šunky, tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky), mírně opepříme a posypeme gyrosem.
Palačinku svineme, obalíme v trojobalu a vysmažíme jako řízek.
6. Pizza po česku s olomouckými tvarůžky
Suroviny:
4 porce:

• těsto na pizzu
• 200 g olomouckých syrečků
• 150 g tence nakrájené šunky nebo libové anglické slaniny
• rajský protlak smíchaný se špetkou černého pepře
• koření na pizzu
• 1 veliká cibule
• sůl dle potřeby
Postup:
Těsto dle zvyklostí vytvoříme do tvaru pizzy nebo rozprostřeme na celý plech. Pomažeme rovnoměrnou vrstvou okořeněného rajského protlaku.
Poklademe na proužky pokrájenou šunkou nebo anglickou slaninou a posypeme kolečky nakrájené cibule a olomouckými tvarůžky pokrájenými na kousky.
Pečeme ve vyhřáté troubě.

Nedejte se odradit, že budete vyhoštěni s touto pochoutkou na čerstvý vzduch. Správnou tepelnou úpravou se stává chuť syrečků jemnější.
Dobrou chuť…
7. Tvarůžkové syrníky
Suroviny:

• brambory vařené ve slupce – 3 větší
• měkký tvaroh - 250 g
• olomoucké tvarůžky - 100 g
• vejce - 2 ks
• sůl a pepř dle chuti
• drcený kmín
• dětská krupice - 3-4 lžíce
• olej
Postup:
Brambory oloupeme a v míse rozmačkáme, přidáme tvaroh, najemno nakrájené tvarůžky, vejce sůl, pepř, kmín a zamícháme. Přidáme krupici, množství záleží na vlhkosti tvarohu. Necháme asi 20 minut odstát, aby krupice nabobtnala.
Na pánev s tenkou vrstvou oleje klademe lžící hromádky, které rozetřeme na placičky a smažíme po obou stranách do zlatova.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

8. Voňavé "smradlavé" brambory

Suroviny:

• 200 g anglické slaniny
• 1 kg brambor
• sůl
• kmín
• sladká paprika
• olomoucké syrečky - 2 balení

Postup:
Na plech dáme plátky slaniny a čtvrtky nebo osminky umytých, syrových brambor.
Osolíme, okmínujeme, posypeme sladkou paprikou a dáme péct (ne moc prudce).
Když jsou brambory víc jak napůl upečené, posypeme je ještě nastrouhanými olomouckými syrečky a pečeme ještě 10 minut.
Doporučená příloha:
pivo jako křen

Poznámka:
Recept poskytl Jiří Krampol pro časopis Receptář na každý den.

9. Olomoucké brambory
Suroviny:
• 8 brambor
• olomoucké tvarůžky - 300 g
• máslo - 100 g
• 1 cibule, ocet
• sůl, pepř, pažitka
Postup:
Brambory uvařené v osolené vodě pokrájíme na kolečka, omastíme máslem.
Syrečky pokrájíme na větší kousky a s drobně pokrájenou cibulí vmícháme do horkých omaštěných brambor.
Směs dochutíme octem a pepřem a solí, urovnáme na talíř a posypeme sekanou pažitkou.
Můžeme podávat třeba s opečeným párkem nebo sekanou.

10. Brambory zapečené s olomouckými syrečky
Suroviny:
• brambory vařené ve slupce
• syrečky
• máslo, zakysaná smetana
• 2 vejce
Postup:
Dno remosky nebo pekáčku vymažeme máslem
a poklademe plátky vařených brambor. Zasypeme syrečky nakrájenými na nudličky a znovu poklademe bramborami.
Horní vrstvu poklademe plátky másla a zalijeme zakysanou smetanou, do které přidáme dvě rozšlehaná vejce. Zapečeme v troubě.
11. Explozivní směs
Suroviny:
• 400 g hrachu (namočeného)
• 150 g tvarůžků
• 150 g anglické slaniny
• 1 cibule, 6 stroužků česneku
• sůl, pepř, majoránka
Postup:
Hrách uvaříme doměkka (solíme, až když je hotový).
Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme a osmažíme plátky cibule.
Přisypeme uvařený hrách, ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem utřeným se solí, přidáme pokrájené tvarůžky a prohřejeme.
12. Explozivní směs jemná
Suroviny:
• 200 g zmrazeného hrášku
• 2 kolečka olomouckých tvarůžků
• 100 g anglické slaniny
• 1 cibule
• 4 stroužky česneku
• sůl, pepř, majoránka
Postup:
Zmrazený hrášek rozmrazíme (v MW nebo na pařáku na knedlíky).
Orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme cibuli na plátky a po chvíli česnek.
Přisypeme napařený hrášek, dochutíme majoránkou, pepřem a solí.
Nakonec přidáme na kostičky nakrájené olomoucké tvarůžky a prohřejeme, až se syrečky rozpustí.
Podáváme s pečivem. Dobrou chuť.



13. Tvarůžkové koule
Suroviny:
• bramborové těsto - 1 balíček
• voda - 1 l
• muškátový květ
• olomoucké tvarůžky - 100 g
• sůl, pepř
• petrželka - 1 lžíce
Postup:
Bramborové těsto v prášku zašleháme metlou na sníh do studené vody, okořeníme muškátem a 10 minut necháme odstát.
Tvarůžky nakrájíme na kostky o hraně asi 1 cm a obalujeme v pepři, soli a petrželce. Bramborové těsto dobře prohněteme, tvoříme z něj kuličky o průměru 3 cm, do jejichž středu vkládáme okořeněné kostky sýra.
Sýr musí být těstem dobře obalen, aby nevytekl. Smažíme při 180 °C asi 2-3 minuty do zlatohněda.
14. Tvarůžkové koule podle Petra Novotného
Suroviny:
• 200 g tvarůžků
• 150 g Eidamu
• 1 hrneček strouhanky
• 3-4 bílky
• špetka pepře, špetka mleté papriky
• 1 hrneček rostlinného oleje
Postup:
Tvarůžky i eidam si nastrouháme najemno. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
V míse smícháme sýry, přidáme ušlehaný sníh, zahustíme hrstí strouhanky a okořeníme pepřem a paprikou. Solit není třeba, sýry jsou slané dost, ale kdo má rád slanější, může, samozřejmě, dosolit podle chuti. Ze směsi tvoříme koule o průměru asi 3 cm, které obalíme ve strouhance. Smažíme dozlatova v dobře rozpáleném oleji, nejlépe ve fritovacím hrnci.
Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Tip: u nás nejlépe chutnají s jogurtovým dresinkem:
kelímek bílého jogurtu lehce osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný stroužek česneku a asi 3 lžíce nasekané pažitky. Na talíři obložíme čerstvou zeleninou.
15. Tvarglové knedlíky

1 porce
Suroviny:
• 5 plátků knedlíku (já měla hrnečkový)
• 50 g anglické slaniny
• 1/2 cibule
• 3 kolečka olomouckých tvarůžků
• pepř
Postup:
Všechny ingredience nakrájíme na kostičky.
Na slanině orestujeme cibuli a přidáme knedlíky. Když jsou knedle mírně opečené, přidáme tvarůžky, opepříme a stále mícháme, dokud se tvarůžky nerozpustí.
Podáváme s čerstvou zeleninou nebo se zeleninovým salátem. Dobrou chuť.


16. Tvarůžky s čabajkou
Suroviny:
na 16 kousků:
• 16 olomouckých tvarůžků
• 16 plátků čabajky
• mletá paprika
• 2 vejce + 50 g hladké mouky + 100 g strouhanky
• olej
Postup:
Vybereme si méně proleželé tvarůžky a každý rozkrojíme naplocho.
Proložíme čabajkou, po obou stranách popaprikujeme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
Usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova - stačí cca 3 minuty.

17. Papriky plněné olomouckými tvarůžky
Suroviny:
• 125 g olomouckých tvarůžků - kousky s kmínem
• 3 papriky
• 2 špekáčky
• 1 cibule
• hořčice
• olej
Postup:
Paprikám seřízneme vršky a vydlabeme je.
Cibuli, špekáčky a tvarůžky nakrájíme na kostičky, smícháme s hořčicí a směsí naplníme papriky. Uzavřeme svršky od papriky a vložíme na vymaštěný plech, potřeme olejem a 15 minut pečeme v mírně vyhřáté troubě.


Na obrázku je varianta s rozpůlenými paprikami.




18. Olomoucké ravioli

Suroviny:

• 200 g olomouckých tvarůžků
• 200 g polohrubé mouky
• 2 vejce
• 100 g hub (nejlépe hříbků)
• 2 dl sladké smetany
• 1 větší cibule
• olej
• sůl, pepř
• kmín

Postup:
Z mouky, vajec a soli vypracujeme tužší nudlové těsto, z něj vytvoříme malé taštičky naplněné kouskem tvarůžků a okraje pevně stiskneme.
Necháme v chladu odpočinout do druhého dne, potom je ve slané vodě uvaříme doměkka.

Zatímco se ravioli vaří, připravíme si omáčku:

na oleji osmahneme cibulku, přidáme hříbky, osolíme, okmínujeme, opepříme a podusíme. Když jsou houby měkké, přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky, a za stálého míchání chvilku povaříme.
Hotové ravioli rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou.

19. Tvarůžky v bramboráku

Suroviny:

• těsto na bramborák
• olomoucké syrečky
• tuk na smažení - nejlépe sádlo

Postup:
Syrečky prokrojíme naplacato napůl.
Pomastíme rozpálený lívanečník a do „formiček“
dáme trochu těsta. Do těsta uložíme polovinu
syrečku a překryjeme jej dalším těstem.
Po opečení otočíme a osmažíme i druhou stranu.
Podáváme horké se zeleninovou oblohou nebo saláty.
Bramboráčky lze dopředu předsmažit a snad i zamrazit (nemám odzkoušeno).
Při smažení tvarůžky nejsou cítit, a při konzumaci nepatrně.
Pokrm je velmi sytý.
20. Bramborák s olomouckými tvarůžky
Suroviny:
• 750 g oloupaných brambor
• sůl, mletý pepř
• 2 žloutky
• 2 bílky
• pár kapek citronové šťávy
• 7 stroužků česneku
• hrubě mletý kmín
• majoránka
• 5-7 PL hrubé mouky
• 200 g zakysané smetany
• 1-2 balíčky olomouckých syrečků
• 150 g jemně nastrouhaného tvrdého sýra.
Postup:
Na jemném slzičkovém struhadle brambory nastrouháme, přidáme zakysanou smetanu, promícháme, osolíme, přidáme pepř, mletý kmín – nešetříme, v soli utřený česnek, majoránku, žloutky, řádně promícháme. Nakonec vmícháme z bílků tuhý sníh (bílky ušleháme s citronovou šťávou).
Na pánvi v rozpáleném oleji opečeme jednu stranu bramboráku, otočíme a upečenou stranu posypeme hrubě nastrouhanými syrečky a tvrdým sýrem.
Nejlépe je smažit menší bramboráčky.
Můžeme sypat červenou sladkou paprikou, sekanou zelenou pažitkou, zdobit sherry rajčátky a podobně.
Také můžeme podávat se salátem z kysaného zelí.

21. Jednoduchý bramborák z olomouckých syrečků
Suroviny:

• syrové brambory
• olomoucké syrečky
• česnek
• 1 vejce
• dětská krupička
• libeček
• sůl

Postup:
Hrubě nastrouháme syrové brambory a nahrubo i olomoucké syrečky.
Přidáme prolisovaný česnek (podle chuti), vejce, dětskou krupičku, libeček.
Na pánvi smažíme malé bramboráčky.

22. Tvarůžkový bramborák bez brambor
Suroviny:

• 1 hrnek ovesných vloček
• 1 cibule
• 3-5 stroužků česneku
• 1 balení olomouckých tvarůžků
• lžíce octa
• majoránka (nešetřit!)
• 1 vejce
• lžíce hladké mouky
• lžíce strouhanky
• sůl, olej
Postup:

Ovesné vločky zalijeme vodou a necháme nabobtnat asi třičtvrtě hodiny. Přebytečnou vodu slijeme.
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na troše oleje dohněda.
Do ovesných vloček přidáme osmahnutou cibulku i s olejem, ve kterém jsme ji smažili, přidáme rozdrcené olomoucké tvarůžky a rozdrcený česnek, přidáme i ostatní přísady a vše dobře promísíme.
Na pánvi tvoříme středně silné kulaté pláty a pečeme na pánvi dobře vytřené olejem jako klasické „bramborové" bramboráky.
Doporučená příloha:
Podáváme jako samostatný pokrm; samozřejmě vychlazené pivo se hodí!
23. Bramborák plněný tvarůžkem
Suroviny:

• 500 g těsta na bramborák
• 1 balíček tvarůžků

na ozdobu:
• třeba strouhaný sýr a kečup
• nebo dresink či tatarská omáčka
• zelenina
Postup:

Uděláme si klasické těsto na bramboráky a pečeme velké bramboráky, které plníme hned po upečení.
Bramborák naplníme na jednu polovinu pokrájeným tvarůžkem a přeložíme. Znova ještě prohřejeme, aby se tvarůžek rozehřál a povolil.
Na talíři ozdobíme dle libosti.
24. Tvarůžkové šátečky
Suroviny:
4 porce:
• 200 g pravých olomouckých tvarůžků – malých
• 1 listové těsto
• 100 g salámu
• 1 ks vejce na potření
Postup:
Z listového těsta vyválíme placku a nakrájíme čtverce. Do jednoho cípu vložíme kolečko salámu a pokrájený tvarůžek.
Přehneme a vytvoříme trojúhelník. Okraje pečlivě přitiskneme.
Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme na suchém plechu v horké troubě.
25. Tvarůžkový závin
Suroviny:
• listové těsto
• olomoucké tvarůžky
• 1 cibule
• 150-200 g uzeniny
Postup:
Listové těsto rozpůlíme (budeme dělat 2 záviny) rozválíme, poklademe uzeninou a posypeme na kousky nakrájenými olomouckými tvarůžky a silněji nakrájenou cibulí, např. kolečka na čtvrtiny.
Závin zatočíme, přendáme na plech a potřeme rozkvedlaným vejcem. Můžeme posypat různými semínky (sezam, lněné, mák). Na závěr propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. (Chutná i bez uzeniny!)
26. Tvarůžkový závin II.
Suroviny:
na 1 plát listového těsta potřebujeme:
• 200 g olomouckých syrečků
• 150-200 g anglické slaniny
• asi 100-150 g pórku
• 1 vejce na potření
Postup:
Na jeden plát listového těsta nakrájím na plátky syrečky, anglickou slaninu na drobné kostky a nakrájený pórek. Okraje těsta a pak i celý závin potřu rozšlehaným vejcem a propíchám ho, aby nepopraskal. Dám do trouby na 180 °C.
Podáváme s dobře vychlazeným pivečkem. Skvělá věc na letní oslavy!
27. Chléb pivního skauta
Suroviny:
• 1 krajíc chleba
• máslo, sardelová pasta
• olomoucké tvarůžky
• cibule
• pálivá paprika mletá
Postup:
Chléb namažeme máslem, potom sardelovou pastou. Na to navršíme na kostičky nakrájené olomoucké tvarůžky a úplně navrch zasypeme na proužky nakrájenou cibulí. Okořeníme a ozdobíme pálivou paprikou.
Mnohokrát vyzkoušeno v Plzeňské restauraci Ve dvoře v Děčíně!

28. Pivní pes

Pivní pes je hanácká variace na po celých Čechách známý chléb s tvarůžky. Kdybychom se pokoušeli přijít na kloub trochu neobvyklému pojmenování, došli bychom přes poměrně jednoduché zjištění, že pivní pes se skvěle hodí k pivu, asi až k černému hospodskému humoru. Někam tam, odkud pochází i pojmenování utopenců- špekáčků v kyselém nálevu.

Suroviny:

• čerstvý chléb
• máslo
• tvarůžky – dukátky nebo věnečky (pěkně uleželé)
• cibule, nakrájená na kolečka
• mletá červená paprika (je na vás, zda použijete ostrou nebo sladkou. Znalci používají papriku uzenou)
• pokud je milovník psíčků (a tím se stanete, jakmile je jednou ochutnáte) otrlý, přidá si navrch ještě maličkou feferonku nebo jinou pálivou papričku.
• jedno nebo více piv (s ohledem na počet strávníků a jejich lásku k danému moku)

Postup:
Příprava je jednoduchá, jak se na hospodské jídlo k pivu sluší, přesný postup je však nutné dodržet. Inovace jako tvarůžky nakrájené na kousky vám předem zakazuji!
Krajíce chleba namažte máslem a překrojte napůl.
Na každou půlku položte tvarůžek a ten posypte paprikou (je dovoleno tvarůžek v paprice obalit i celý).
Na tvarůžek patří kolečko cibule, odvážní párátkem připichují ještě feferonku.
29. Tvarůžkové chlebíčky
Suroviny:
• 1 balení olomouckých tvarůžků
• 100 g tvrdého sýra
• 100 g šunky (šunkového salámu nebo jiné uzeniny)
• 2 vejce
• máslo
• starší chleba nakrájený na půlkrajíčky
• sůl, pepř
Postup:
tvarůžky, sýr, šunku nakrájíme na malé kousky, dáme do misky, přidáme 2 vejce na spojení.
Osolíme, opepříme, se solí opatrně - tvarůžky jsou slané.
Krajíčky chleba namažeme máslem- jen zlehka, aby byly zaplněné póry.
Navrstvíme na ně směs a dáme zapéct do trouby na 220°C 10–15 minut tak, aby chleby byly dohněda a směs dozlatova. Při pečení používám pečicí papír.
Dozdobíme třeba kolečkem rajčete a pórkem či petrželkou.

30. Pikantní pomazánka ze zrajících sýrů
Suroviny:
• olomoucké tvarůžky - 3 balení
• sýr Baladur - 2 balení
• Romadur - 2 balení
• tavený sýr nízkotučný - 1 balení
• cibule - 2 ks
• česnek - palička
• majolka - střední sklenice
• hořčice (obyčejná) – 1 lžička
• mletý kmín - 1 lžička
• grilovací koření - 1 lžička
• chilli - 1 lžička, sůl, pepř
Postup:
Do misky dáme majolku, najemno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, celé balení nízkotučných sýrů, pak nadrobno, velice nadrobno nakrájíme tvarůžky, Romadur a Baladur. Dáme do mísy, pořádně promícháme, dáme chilli, koření kmín. Podle chuti osolíme a opepříme.
A teď to dáme do zavařovačky nebo jiné nádoby (vhodné je to dát do plastového kyblíčku od obyčejné hořčice, balení asi 1 kg). Pak to necháme ve špajzu asi tři dny zrát.
Určitě Vám to uteče z nádoby, proto to musíte kontrolovat a alespoň jednou za den promíchat.
Podává se k pivu, vínu na bagetě, normální vece, vynikající je to na topince.
31. Chléb s uzenými šproty a tvarůžky
Suroviny:
• 4 krajíce chleba
• 1 konzerva uzených šprotů v oleji
• 1 balení olomouckých syrečků
• máslo
• cibule
• petrželka
• sůl
Postup:
Syrečky nakrájíme na drobnější kousky, cibuli na velmi jemná kolečka.
Rybičky vyjmeme z oleje a rovněž nakrájíme na menší kousky.
Chleby potřeme máslem, rozložíme na ně kousky šprotů a lehce přimáčkneme.
Totéž uděláme se syrečky, ozdobíme několika kroužky cibule a petrželkou.
Kdo chce, může lehce přisolit a ještě zakápnout olejem z konzervy.
32. Tvarůžková pochoutka
Suroviny:
• 1 balíček tvarůžků
• 125 g másla
• 1 středně velká cibule
• sůl, 1 lžička sladké papriky, kmín
• světlé pivo
Postup:
Tvarůžky zalijeme troškou piva a necháme minimálně jeden den odležet.
Odleželé tvarůžky vyjmeme a rozmačkáme vidličkou na jemnou kaši. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, případně zalijeme pivem, tak aby vznikla krémová pomazánka.
Jakmile je pomazánka dostatečně jemná, přidáme změklé máslo, papriku, sůl a vyšleháme
do pěny.
Podáváme namazané na čerstvý chléb posypané sladkou mletou paprikou ozdobené zelenou petrželkou.

33. Jemná tvarůžková pomazánka
Suroviny:

• 1 balení olomouckých tvarůžků
• 1 pomazánkové máslo
• 1 tavený sýr
• 1 lžička plnotučné hořčice
• 1 cibule
Postup:
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou nebo ještě lépe rozemeleme.
Smícháme s pomazánkovým máslem, taveným sýrem (stačí trojúhelníček), lžičkou hořčice a najemno nasekanou cibulkou.
Necháme uležet (nejlépe do druhého dne) a mažeme na topinky nebo na čerstvý domácí chleba.
Na ozdobu:
rajčata, papriky, okurky...
Tip:
můžeme přidat i česnek (nebo ho dát místo cibule) a jemně nastrouhanou okurku.
34. Tvarůžková pěna s česnekem
Suroviny:
• 125 g olomouckých tvarůžků
• 75 g másla
• 60 g majonézy
• 1½ dl mléka
• česnek podle chuti
Postup:

Tvarůžky jemně umeleme, rozmícháme v mléce a necháme tak dlouho, dokud mléko nevsákne. Do rozšlehaného másla přidáme rozetřený česnek, majonézu, tvarůžky v mléce a vyšleháme pěnu. Hodí se zejména na chuťovky.

35. Tvarůžková pomazánka - jemná a nejjednodušší
Suroviny:
• 2 balíčky tvarůžků
• 1 smetana na šlehání 33%
Postup:
Tvarůžky pokrájíme na drobné kousky (max. 1×1×1cm), vsypeme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a zalijeme šlehačkou tak, aby byly
tvarůžky téměř potopené.
Uzavřeme šroubovacím uzávěrem a dáme minimálně na 3 dny do lednice rozležet.
Po 3 dnech šlehačka ztuhne a výtvor se dá normálně mazat na chleba.
Dle vlastní chutě možno chleby popepřit, posypat mletou paprikou, nakrájenou cibulí atd. atd.
Doporučená příloha: PIVO (moc)
36. Tvarůžková pomazánka s tvarohem
Suroviny:
10 porcí:

• 1 balení olomouckých tvarůžků
• 1/2 kostky obyčejného tvarohu
• 100 g másla
• 2 trojúhelníčky taveného sýra
• 1/2 větší cibule
• 1 PL majolky
• pepř, mletá sladká paprika
Postup:
Cibuli velmi jemně nakrájíme, tvarůžky usekáme nadrobno.
Dáme do robota a s ostatními surovinami ušleháme do jemné pěny.
Necháme v lednici 3 hodiny vychladit.
Mažeme na bílé i tmavé pečivo, vynikající je na jednohubky.
Doporučená příloha: pivo
37. Tvarůžková pomazánka podle tchýně
Suroviny:
4 porce:
• 250 ml mléka
• 350 g odleželých tvarůžků
• 125 g tučného tvarohu
• 250 g másla
• 1/2 sáčku drceného kmínu
• 1 lžička mleté sladké papriky, 1/2 lžičky chilli
Postup:
Mléko udržujeme těsně před bodem varu. Do něj vmícháváme na co nejdrobněji nakrájené tvarůžky.
Po rozpuštění, za stálého míchání přidáme tvaroh, pak máslo a opět necháme rozpustit. Přidáme koření, odstavíme od plamene, přelijeme do uzavřené nádoby a do vychladnutí obracíme (jinak kmín klesne na dno nádoby).
Doporučená teplota podávání je 10–15 stupňů.
38. Tvarůžkové topinky

Plátky veky pomažeme slabě máslem a namazanou stranou ponoříme do nastrouhaných tvarůžků.
Narovnáme na vymazaný plech a v troubě krátce zapečeme.
Povrch topinek můžeme slabě opepřit nebo opaprikovat.
39. Tvarůžková pomazánka pikant
Suroviny:
• olomoucké tvarůžky - 125 g
• máslo - 70 g
• česnek - 2-3 stroužky
• mletá paprika pálivá nebo sladká
• sůl, pepř, kmín
Postup:
Tvarůžky nakrájíme na menší kostičky, česnek rozmačkáme nebo nakrájíme na malé plátky. Do mixéru dáme nakrájené tvarůžky, nasekaný nebo rozmačkaný česnek a máslo.
Trochu rozmixujeme, a pokud se nám bude zdát pomazánka málo spojená, přidávejte postupně máslo. Mixujeme dojemna, poté do mixéru přidáme koření - mletou papriku, pepř, kmín a sůl. Opět rozmixujeme a pomazánka je hotová.
40. Kakánek neboli kakan
Suroviny:
• 1 balíček olomouckých tvarůžků
• sůl, pepř, kmín, paprika
• 1,5 dl piva
• čerstvý měkký chléb
• cibule na posypání namazaného chleba


Postup:
Syrečky nakrájet na čtvrtky, okořenit a zalít pivem.
Dát do sklenice – maximálně do 1/3, směs hodně nabyde! !
Ovázat celofánem a dát na teplé místo (i na sluníčko), raději ne uvnitř bytu. Nedáváme pevný uzávěr!
Denně kontrolujeme – pokud se směs dotkne víčka, odeberte kousek. Pokud bude pevně uzavřeno a zapomenete kontrolovat, směs EXPLODUJE!
Asi po 1 týdnu, slabé povahy s kolíčkem na prádlo na nose, a nejlépe venku (!) můžete konzumovat.
Je to lahůdka, ale opravdu jen pro silné povahy.
Doporučená příloha:
chléb a pivo (hry ne, sami poznáte proč!) :-))))
Kuchař
Návrat nahoru Goto down
http://sony61.6forum.net
 
Smradochovy dobroty
Návrat nahoru 
Strana 1 z 1

Povolení tohoto fóra:Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
 :: Vaříš, vařím, vaříme-
Přejdi na: